header image hondentherapie.be

Hondenweides en losloopgebieden

Ik ben net terug van een weekje vakantie in Frankrijk en vond daar mijn inspiratie voor deze blog post. Wat me opviel is dat bijna alle honden los lopen in Frankrijk. Je ziet er zelden iemand met een hond aan de lijn wandelen. Zelfs in de iets drukkere kuststad waar ik mijn vakantie doorbracht (of het volgens de wet mag in Frankrijk vond ik nergens terug).

Het is dan ook heerlijk om te zien hoe honden daar nog echt hond kunnen zijn. En ook zag ik geen enkele hond die ongepast gedrag vertoonde. De honden bleven in de buurt van hun baasje en kwamen niet in aanvaring met andere honden of mensen. Dat is in België vaak wel even anders.

Jammer genoeg is het in België verplicht om honden aan de lijn te houden. In de federale wetgeving staat niet dat honden aan de lijn moeten, maar in de meeste gemeentes is het wel zo bepaald in het gemeentelijk reglement. Enerzijds begrijp ik het wel omwille van de veiligheid van je hond, andere honden en mensen, maar anderzijds moeten er toch mogelijkheden zijn om je hond af en toe eens lekker te laten rennen. En die zijn er in België veel te weinig.

In de meeste gemeenten zijn er wel hondenweides, de ene al wat groter dan de andere. Het is natuurlijk een beperkt terrein, maar toch een ideaal moment om je hond eens los te laten van de lijn en ook in contact te brengen met andere honden.

Let daarbij wel op volgende zaken:

 • Kijk na of de hondenweide goed omheind is, zodat je hond niet de straat op kan.
 • Leer je hond eerst komen op commando. Zo kan je je hond als het nodig is, of als je wil vertrekken, terug bij je roepen.
 • Wil je een puppy in contact brengen met andere honden, dan is de hondenweide niet de meest geschikte plek. Je puppy mag immers geen negatieve ervaringen opdoen in deze vroege periode van zijn leven. Je kent de andere honden niet op de hondenweide en kiest er dan ook beter voor om je pup in contact te brengen met honden uit de familie of kennissenkring waarvan je weet dat ze geen agressief gedrag vertonen naar andere honden.

Op de website van de stad Antwerpen vind je hondenlosloopzones in Antwerpen.  De website Dogsfriendly heeft een lijst gemaakt van alle hondenweides in België, met foto’s.

Het loont ook de moeite eens een uitstapje te maken naar Nederland. Daar vind je veel bossen, parken en stranden waar het wel toegelaten is je hond los te laten lopen. Ook dan geldt weer dat je je hond eerst moet leren komen op commando voor je hem los kan laten. Op de site Wandelzoekpagina kan je wandelroutes zoeken waar de hond mag loslopen.
Ook op de site van Actief met je hond staan een heleboel links naar wandelroutes waar je hond mag loslopen.

Of heb je zin om met je hond op vakantie te gaan naar Frankrijk? Lees er dan eerst even deze tips voor een geslaagde vakantie met de hond en invoerregels voor honden in Frankrijk op na.

Heb je zelf nog leuke ideeën voor wandelroutes of losloopgebieden? Laat het me dan even weten.

Dit artikel gaat over: , en werd geschreven door Leen Pairon in de categorie Tips.

3 Reacties op Hondenweides en losloopgebieden

 1. Door nicolas vankeirsbilck op 18 juli 2011 om 18u14.

  kan je ons helpen we proberen met een petitie hier in Kortrijk een hondenweide te verkrijgen…. misschien kan jij ons hierbij helpen.

  vriendelijke groeten
  Nicolas

 2. Door Leen Pairon op 24 juli 2011 om 12u58.

  Dag Nicolas, ik neem met jou contact op via mail.

 3. Door anna proost op 29 juli 2011 om 10u56.

  op vakantiehond.nl staan veel tips o.a. over het zoeken naar hondvriendelijke vakantiehuizen; ook lastminutes.