header image hondentherapie.be

Welke hond past bij mij?

Overweeg je de aankoop of adoptie van een hond of pup?

Een hond heb je voor het leven. Je denkt dus best goed na over welke hond bij jou past. Welk hondenras is nu het meest geschikt voor jou? Dat hangt van heel wat factoren af.

Stel jezelf volgende vragen:

 • Heb ik veel ervaring met honden? Of ben ik een “beginner” wat honden betreft?
 • Hoe ziet mijn gezinssituatie eruit, nu en in de toekomst? Zijn er kleine kinderen in huis, of zullen er in de toekomst kleine kinderen in huis zijn? Hou er rekening mee dat een hond voor jaren deel uitmaakt van je gezin.
 • Hoeveel tijd ben ik bereid in de verzorging van mijn hond te investeren? Wil ik bijvoorbeeld een hond met een vacht die veel onderhoud vraagt?
 • Wat wil ik met een hond doen? Wil ik voornamelijk gezelschap? Wil ik actieve dingen gaan doen zoals lange wandelingen of sporten? Wil ik een specifieke hondensport gaan doen zoals agility, flyball, speuren, …?
 • Hoeveel tijd ben ik bereid aan een hond te spenderen?
 • Welk hondenras vind ik mooi?
  Dit laatste is eigenlijk de minst belangrijke factor in jouw beslissing. Je begrijpt vast dat de eigenschappen van de hond belangrijker zijn dan zijn uiterlijk als die hond de komende jaren deel gaat uitmaken van je gezin.

Schaf je een goed boek aan met informatie over hondenrassen, of consulteer deze site over hondenrassen om je goed te informeren over de eigenschappen van een hondenras en de beweging en verzorging die dat ras nodig heeft.

Lees ook na waarvoor het hondenras gefokt werd en wat de afkomst van dit ras is. Ook dat geeft je vaak heel wat informatie over wat je van zulke hond kan verwachten, en ook wat je er niet van kan verwachten. Een hond die bijvoorbeeld gefokt werd als waakhond kan mits goede fokker en goede opvoeding ook een leuke familiehond zijn. Maar als je voornamelijk op zoek bent naar een gezelschapsdier voor een gezin met kinderen, zal een ander ras vaak een betere keuze zijn.

Een hond hoeft natuurlijk geen rashond te zijn. Je kan een even goede kameraad hebben aan een kruising. Ikzelf heb 2 kruisingen, een teefje kruising Border Collie en een reu kruising Cocker Spaniel.

Bij een kruising kan je natuurlijk minder afgaan op de kenmerken van het ras. Toch kan je op andere manieren bepalen of deze kruising voor jou geschikt is.

Indien de afkomst van de kruising gekend is kan je:

 • Je informeren over de raseigenschappen van moederteef en vaderreu.
 • Bij de fokker of eigenaar informeren naar karakter van moederteef en vaderreu, of misschien zelfs de moederteef of vaderreu zien.

Indien de afkomst niet gekend is kan je vaak aan het uiterlijk wel zien welk ras het sterkst aanwezig is in de kruising.

In beide gevallen kan je:

 • Informeren bij het asiel, vorige eigenaar of fokker naar karakter van de pup of hond.
 • Hulp inschakelen van een hondentrainer of gedragstherapeut voor advies of bij jonge of volwassen honden een gedragsevaluatie van de hond in kwestie.

Als je al deze aspecten in overweging neemt, is de kans al groot dat je een geschikt ras of kruising zal kopen of adopteren. Naast de keuze van het juiste ras, is de keuze van een goede fokker of asiel echter ook niet onbelangrijk.

Heb je nog vragen over welke hond bij jou past? Laat het me weten.

Dit artikel gaat over: , , , en werd geschreven door Leen Pairon in de categorie Tips.

1 reactie op Welke hond past bij mij?

 1. Door Opvoeding op 9 augustus 2011 om 13u11.

  Leuk artikel! Goede input voor een verdere discussie.